ORTOPEDINEN OSTEOPATIA

Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen erikoisasiantuntija. Olen valmistunut Ortopedisen Osteopatian Koulutuskeskuksessa, Helsingistä, vuonna 2019. Ortopedisen osteopaatin koulutus kestää 4 vuotta. Seuraavassa pieni tietopaketti ortopedisesta osteopatiasta.

Ortopedinen osteopatia

Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija. Osteopaatin tärkein tehtävä on löytää oikea syy asiakkaan vaivoihin. Hoitajana osteopaatilla on käytössään monipuolinen tekniikkavalikoima. Osteopaatti käyttää työssään noin 800 länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä, joiden avulla päästään hyvin tarkkaan osteopaattiseen diagnoosiin. Tutkimalla osteopaatti tunnistaa myös mahdollisen jatkohoidon tarpeen. 

Osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja kliininen tutkiminen.  Jokainen hoitokerta dokumentoidaan ja tarvittaessa asiakas ohjataan jatkotutkimuksiin erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.  

Hoito

Osteopaattinen  hoito koostuu erilaisista pehmytkudosten hoitotekniikoista, nivelten mobilisaatioista ja manipulaatioista sekä asiakkaan oman kuntouttavan harjoittelun ohjaamisesta. Osteopatiassa nivelongelmia hoidetaan pehmeillä ja rauhallisilla mobilisaatiotekniikoilla kivun lievittämiseksi ja/tai liikelaajuuden palauttamiseksi. Tarvittaessa voidaan suorittaa manipulaatihoito eli kohdistettu, tarkkarajainen impulssi, joka ohjaa nivelpintoja erilleen toisistaan, kuitenkin niin että pysytään nivelen normaalissa liikelaajuudessa.

Asiakkaan oma kuntouttava harjoittelu sisältää erilaisia asiakkaan kotona tai työpaikalla suorittamia liikeharjoituksia, lihasten venytyksiä ja vahvistuksia tai nivelten itsemobilisaatioita. Harjoittelun tavoitteena on tukea kehon omaa paranemisprosessia ja estää mahdollisten uusien oireiden syntyminen.

Pehmytkudostekniikoista käytetään muunmuassa hierontaa, triggerpainantaa ja myofaskiaalisia- eli lihaskalvotekniikoita.

Ortopedinen osteopaatti on erikoistunut tutkimaan sekä hoitamaan mm.

 • akuutit tai krooniset selkäkivut

 • raajojen puutumiset ja säryt

 • päänsärkyoireet

 • niska-hartiasäryt, tension neck

 • rintarangan kiputilat

 • huimaus

 • tinnitus

 • nivelten kiputilat

 • tenniskyynärpää

 • lihaskivut ja – krampit

 • urheilu- ja rasitusvammat

Sattuuko hoito?

Mikään hoitomuoto ei aiheuta kipua oikeaoppisesti tehtynä. Lihasten käsittelyssä saattaa tuntua niin kutsuttua "makeaa kipua" mutta kohtuutonta kipua asiakkaalle ei ole koskaan tarkoitus tuottaa.

Mistä manipulaatiossa ”napsahtava” ääni tulee?

Kun nivelkapselissa vapautuu kohonnut paine, päästää se napsahtavan äänen. Ilmiötä voidaan verrata shamppanjapullon korkin aukaisuun. Äänellä ei kuitenkaan ole oleellista merkitystä hoidossa.

Onko manipulaatio turvallista?

On. Koulutetun osteopaatin suorittama manipulaatio on harkittua ja turvallista hoitoa. Hyvällä kliinisellä tutkimuksella ja haastattelulla taataan turvallinen hoito.

Kannattaako hoitoon tulla heti kun sattuu vai kokeilenko ensin lääkettä? 

Tule vain! Mitä nopeammin vaiva tutkitaan, sitä helpommin se saadaan hoidettua. Osteopatia toimii kuitenkin aina perinteisen lääketieteen tukena.

Tarvitsenko lähetteen tullessani osteopaatille?

Et tarvitse. Osteopaatin vastaanotolle voit tulla ilman lähetettä.

Lisätietoa osteopatiasta saat mm. näiltä sivustoilta

 

www.soory.info

www.osteopatia.fi

www.ookk.fi