Blogini pääsi luiskahtamaan talviunille ennenaikaisesti jo viime keväänä, mutta heräsi sentään etuajassa tammikuisen lumen sataessa eteläisen Suomen ylle. No, tässä ollaan taas. Terve vaan kaikille kaikille vanhoille ja uusille lukijoille!
Terveyden asiantuntijoita, hoitajia ja manuaalisten taitojen osaajia on Suomessa perinteisesti aina arvostettu. Tohtorin sanaan luotetaan ja kansanparantajat tekevät vaikutuksen viisaudellaan ja käden taidoillaan. Silti osa asiakkaista aristelee hoitoon hakeutumista, vaikka tarvetta olisikin. Lääkäriin mennään usein vastentahtoisesti ja varsinkin hammaslääkärin hellään hyväilyyn vasta äärimmäisen pakon edessä. Koulutetun hierojan tai ortopedisen osteopaatin vastaanotto voi ensikertalaisesta tuntua oudolta ja epäilyttävältäkin. Mitä siellä tehdään? Eikö se satu kamalasti kun niitä lihaksia vatkataan? Tuleeko siellä mustelmia? Niksautteleeko se osteopaatti niitä niveliä?
No niin. Yritän tässä kirjoituksessa osaltani hieman avata sitä mitä ortopedisen osteopaatin vastaanotolla tavallisesti tapahtuu. Vastaanottotilanne on tietysti aina yksilöllinen, mutta ortopedisen osteopaatin työn tukipilarin muodostaa silti aina muutama perusseikka. Ortopedinen osteopaatti nimittäin tutkii, hoitaa, ohjaa ja ennaltaehkäisee. Keskityn tässä kirjoituksessa avaamaan hieman sitä mitä tämä kaikki on. Mitä vastaanotolla tehdään, mihin sillä pyritään ja miten asiakas siitä hyötyy.
Ortopedinen osteopaatti tutkii
Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen erikoisasiantuntija. Hänen tärkein tehtävänsä on löytää oikea syy asiakkaan vaivoihin. Ortopedinen osteopaatti käyttää työssään noin 800 länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä, joiden avulla paikallistetaan asiakkaan vaivan alkusyy. Joskus jo juttutuokio hoitotilanteen alussa antaa osviittaa siitä mistä kenkä puristaa.
Vastaanoton aluksi ortopedinen osteopaatti siis tutkii asiakkaan huolella. Kysellään, jutellaan ja testaillaan. Tutkiva kosketus jatkuu yleensä läpi hoitotilanteen ja koko osteopaattinen käsittely voidaan mieltää tutkivaksi hoitamiseksi.
Liiketestien avulla etsitään tarkempaa syytä asiakkaan niskassa tuntuvaan kipuun.
Ortopedinen osteopaatti hoitaa ja ohjaa
Kun haastattelun ja tarkan tutkimisen avulla on saatu tarkempi käsitys siitä mistä asiakkaan vaiva johtuu, alkaa varsinainen hoito. Hoitajana ortopedisella osteopaatilla on käytettävissään monipuolinen tekniikkavalikoima. Vaivasta riippuen hoito voi olla lihasten käsittelyä teknisellä hieronnalla ja erilaisin pehmytkudostekniikoin. Nivelongelmia ortopedinen osteopaatti hoitaa pehmeillä ja rauhallisilla mobilisaatiotekniikoilla asiakkaan kivun lievittämiseksi ja/tai nivelen liikelaajuuden parantamiseksi. Tarvittaessa voidaan suorittaa manipulaatiohoito, eli kohdistaa niveleen takkarajainen impulssi. Manipulaation yhteydessä käsiteltävästä nivelestä saattaa kuulua napsahtava ääni. Tämä ei ole kuitenkaan hoidon kannalta merkityksellistä. Koulutetun ortopedisen osteopaatin suorittama manipulaatio on turvallinen ja kivuton hoitomuoto.
Meidän suomalaisten selkävaivoista 80 % on niin sanottuja epäspesifejä selkäkipuja. Lääketieteen näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että kahdeksaan selkävaivaan kymmenestä ei löydy selkeää ja suoraviivaista syytä kuvantamalla tai verikokein. Myöskään sairauksilla tällaiset selkäkivut eivät suoraan selity. Esimerkiksi juuri tällaisia vaivoja voidaan erinomaisesti hoitaa ja ennaltaehkäistä ortopedisen osteopaatin käsittelyllä. Monet tuki- ja liikuntaelinvaivat – selkävaivat mukaan lukien – kun selittyvätkin toiminnallisilla syillä.
Toiminnallisuus tarkoittaa kaikkea kehon toimintaan – siis liikkeeseen ja liikkumattomuuteen - liittyvää. Perusajatuksena tässä on se, että keho ei koskaan ole kokonaan rikki tai kokonaan ehjä, täysin terve tai täysin sairas. Keho on toiminnallinen ja muuttuva kokonaisuus, joka reagoi asioihin joita se kohtaa ja käy läpi.
On esimerkiksi tavallista, että arjessa käytämme kehoamme epätasapainoisesti ja kehomme alkaa tämän vuoksi oireilla. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi kuukausien saatossa syntyneestä toispuoleisesta lihaskireydestä tai selän nikamien staattisoitumisesta, joka taas voi olla seurausta vaikkapa yksipuolisesta työasennosta ja liian vähäisestä palauttavasta liikunnasta. Vaihtoehtoisesti on saatettu treenata liian väsyneenä liian kovaa ja väsynyt kroppa ei ole pystynyt ottamaan rasitusta hyvin vastaan. Oireet voivat olla rajujakin. Esimerkiksi alkusyiltään täysin toiminnalliset niskakivut, voivat aiheuttaa pahimmillaan huimauksia ja rajuja päänsärkyjä, kuten edellisessä blogissani kirjoitin. Vastaavasti täysin lihasperäinen selkäkipu, saattaa pahimmillaan viedä toimintakyvyn lähes kokonaan. Eräästä tällaisesta esimerkistä kirjoitin täällä.
Ortopedinen osteopaatti pyrkii aina pääsemään käsiksi vaivan alkusyyhyn ja hoitamaan sitä. Sen lisäksi annamme asiakkaalle tarkkoja ohjeita omaan kuntouttavaan jumppaan. Hoitopöydällä kun vietetään vain se pieni hetki ja iso osa työstä jää näin olleen asiakkaalle itselleen. Sori siitä. ;-)
Ortopedinen osteopaatti käyttää refleksivasaraa asiakkaan hermoston tutkimiseen.
Ortopedinen osteopaatti ennaltaehkäisee
Osteopaattiseen käsittelyyn on paikallaan tulla myös vaikka akuuttia vaivaa ei olisikaan. Itseään saa ja kannattaa huoltaa ja ennaltaehkäistä näin vakavampia vaivoja! Eikös me autojenkin kanssa tehdä niin?
Esimerkiksi lukossa oleva selkäranka saattaa olla täysin oireetonkin ja kuitenkin ajan myötä aiheuttaa oireita muualle kehoon, kehon asennon mukautuessa lukkotilanteeseen. Oireetonkin selkä kannattaa siis käydä huollattamassa ammattilaisella pari kertaa vuodessa.
Istumatyöläisen on hyödyllistä pitää rintaranka ja niskan alue vetreänä paitsi omalla liikunnallaan myös säännöllisellä hoidolla. Aktiiviliikkujan taas kannattaa antaa omat akilleen kantapäänsä ammattilaisen ennaltaehkäisevään käsittelyyn, niin treenikin sujuu paremmin. Keho, jonka liikkuvuus ja aineenvaihdunta on kunnossa palautuu tietenkin harjoittelustakin paremmin.
Kaiken kaikkiaan keho on melkoisen joustava kaveri, vaikka välillä saattaakin kiukutella oikein tosissaan. Tuossa se kulkee mukana ja mukautuu siihen mitä tarjolla on. Laiskistuu laiskottelusta, reipastuu ja voimistuu liikkumisesta, virkistyy levossa ja asettuu kiitollisena uomiinsa taitavassa hoidossa.
Lempeitä talvipäiviä toivottaa,
Iiro Ollila
koulutettu hieroja, ortopedisen osteopatian opiskelija, säveltäjä, muusikko, improvisoija